NAPADAČ KOJI JE ČEKIĆEM PREBIO MUŽA NENSI PELOSI DOBIO ŽESTOKU KAZNU: Hteo da otme Amerikanku, ali našao Pola
Nensi i Pol Pelosi, Foto: Profimedia

osuđen

NAPADAČ KOJI JE ČEKIĆEM PREBIO MUŽA NENSI PELOSI DOBIO ŽESTOKU KAZNU: Hteo da otme Amerikanku, ali našao Pola

Napadač koji je čekićem prebio muža najmoćnije Amerikanke dobio žestoku zatvorsku kaznu

Objavljeno:

Dejvid Depejp, desničarski teoretičar zavere koji je provalio u dom Nensi Pelosi u San Frqancisku 2022. godine i pretukao njenog supruga čekićem, osuđen je na 30 godina zatvora, javlja The Guardian.

Savezna porota ga je u novembru 2023. godine osudila za pokušaj otmice savezne zvaničnice i napad na člana neposredne porodice savezne zvaničnice, godinu dana nakon napada u domu bivše predsednice Predstavničkog doma SAD u San Francisku.

Depejp je provalio kroz zadnja vrata u ranim jutarnjim satima 28. oktobra 2022. godine sa namerom da otme Nensi Pelosi, ispituje je i postavlja snimke na internet. Umesto toga, našao je Pola Pelosija, koji je tada imao 82 godine. Probudio ga je i napao pitajući: "Gde je Nensi? Gde je Nensi?"

Nensi Pelosi
Nensi Pelosifoto: Profimedia

Pol Pelosi je uspeo da pozove 911, i policajci su stigli pre nego što ga je Depejp udario u glavu više puta čekićem, te ga onesvestio. Pelosi je morao da prođe kroz operaciju zbog preloma lobanje kao i povreda na rukama nakon napada, koji je snimljen kamerom koju su nosili policajci.

Napad, koji se dogodio nekoliko dana pre izbora za Kongres 2022. godine, raspirio je strahove u vezi sa političkim nasiljem u SAD-u.

"Porodica Pelosi ne bi mogla biti ponosnija na svog oca i njegovu ogromnu hrabrost u spasavanju sopstvenog života tokom noćnog napada i svedočenja u ovom slučaju", rekao je u saopštenju Aron Benet, portparol Nensi Pelosi.

"Predsednica Pelosi i njena porodica su beskrajno zahvalni svima koji su poslali ljubav i molitve u poslednjih osamnaest meseci, dok se gospodin Pelosi oporavlja."

Depejp je imao istoriju promovisanja teorija zavere na internetu i delio je dezinformacije o kovidu i neredima 6. januara, kao i lažne tvrdnje da su izbori 2020. godine pokradeni. Bio je bez krova nad glavom i patio je od zloupotrebe droga i mentalnih bolesti u godinama koje su prethodile napadu, rekla je njegova bivša devojka lokalnim medijima.

Tokom suđenja, svedočio je o svojim ekstremnim političkim uverenjima i kako je došao do podrške lažnim teorijama zavere da pedofili kontrolišu vladu SAD.

Priznao je napad, ali je rekao da je želeo da razgovara s Nensi Pelosi i da Pol Pelosi "nikada nije bio moja meta i žao mi je što je povređen".

Njegov advokat je rekao da je Depejp ciljao Nensi Pelosi jer je verovao "svakim delom svog tela" da preduzima mere kako bi zaustavio korupciju i zloupotrebu dece.

Pol Pelosi je prošle godine svedočio da se još nije potpuno oporavio od "traumatičnog napada", zbog kojeg su mu u glavu trajno ugrađene ploče i šrafovi.

Bonus video:

07:39

TAJVAN TREBA I KINI I AMERICI: Analitičari o poseti Nensi Pelosi OVAJ SASTANAK IMAO JE SAMO JEDAN CILJ

(Espreso / Telegraf / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.